Strony

czwartek, 20 października 2016

Pomysły na proste, szybkie i tanie śniadania #2



Głodni? Mam dla Was idealne, śniadaniowe rozwiązania. I to aż trzy!

W poprzednim poście podzieliłam się z Wami przepisami na tosty francuskie, jaglankę i jajka na miękko. Co zjemy tym razem?

Zaczniemy od czegoś iście amerykańskiego.

Pancakes to amerykańskie naleśniki, które od tych powszechnie znanych w Polsce różnią się tym, że dodajemy do nich proszku do pieczenia. Placuszki są mniejsze i bardziej pulchne. Przebywając w USA, tylko raz zjadłam typowe pancakes na śniadanie (przez resztę dni dostawałam gofry z paczki :D). Dlatego też po powrocie do domu, postanowiłam sama nauczyć się przygotowywać pancakesy. Nie jest to wcale takie trudne. :)

Wystarczą… (dla dwóch osób – kilkanaście małych placuszków):
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Dżem/nutella/syrop klonowy/cukier puder lub inne cuda do polania/posmarowania racuszków

Roztrzepujemy jajko z cukrem. Dodajemy mleko i olej, a następnie mieszamy aż do uzyskania piany. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy (ale nie mikserem!). Smażymy na małym ogniu (gdy patelnia będzie zbyt gorąca nasze dzieła po prostu się spalą). Przewracamy placuszki na drugą stronę, gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.

Jeśli nie chcecie budzić domowników wyciąganiem wielu składników z szuflad i szafek, może skusicie się na przygotowanie… kaszki manny? Tak, takiej dla dzieci! :D Ale nie z proszku.

Gdy byłam małym brzdącem, kaszka manna nie należała do moich ulubionych dań. Nie do końca pasowała mi jej konsystencja i dodawany sok. Jednak kubki smakowe się zmieniają. Kilka miesięcy temu kaszka manna na śniadanie stała się dla mojej mamy i mnie swego rodzaju sobotnim rytuałem. Postanowiłam nauczyć się ją gotować. Nie ma w tym nic trudnego. :)

Wystarczą…
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszki manny
Ewentualnie: banan, cynamon, sok malinowy

Mleko gotujemy. Gdy zaczyna wrzeć, dodajemy kaszkę. Mieszamy, aby nie przypalić ani naszej potrawy, ani garnka. Ja wolę dość rzadką kaszkę, ale każdy ma swoje własne upodobania. :) W trakcie gotowania do rondelka można dodać banana i cynamon – wyjdzie nam idealne danie dla bobasów (wiecie, że gdy miałam kilkanaście lat jednym z moich minimarzeń było kupienie sobie kaszki dla niemowląt w proszku…?! I zjedzenie jej. Tylko że gdy zobaczyłam skład takiej mieszanki, to prawie padłam. Jednak naturalna kaszka manna, przygotowana w domowym zaciszu to o wiele zdrowszy posiłek.)

Na koniec potrawa, którą mój chłopak nazwał daniem dla chorych w szpitalu. Dziękuję za reklamę, Kochanie! Ja będę Was uparcie przekonywać, że budyń jaglany to jedno z najsłodszych i najsmaczniejszych śniadań, jakie można przygotować w krótkim czasie.

Wystarczą…
1 szklanka mleka
4 łyżki płatków jaglanych
1 banan
1 łyżka kakao

Gotujecie jaglankę tak, jak w przepisie z ostatniego posta (tj. 1 szklanka mleka + 4 łyżki płatków). Następnie przelewacie ją do blendera, dodajecie połamanego na cząstki banana i kakao. Wszystko blendujemy. Czekoladowe śniadanko, które równie dobrze może uchodzić za deser – gotowe!

Który z tych przepisów kulinarnych spodobał Wam się najbardziej? 
Ściskam! 
Sara

4 komentarze:

  1. O nie znowu, kasze na mleku! Uciekam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pancakes oraz kasza manna jak najbardziej na tak! Lubię to i to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała wypróbować Twój przepis na pancakes, bo ja robię zupełnie z innych proporcji :D.
    Kaszka manna... Swego czasu mi smakowała, ale jakoś tak na pierwszym roku studiów po paru razach mi obrzydła.
    Budyń jaglany - tak tak tak!!! Szpitalne danie :D. Wiesz co? Myślę, że Adam podobnie by zareagował, dlatego jemu robię taki czekoladowy CHEMICZNY do kubka :D. Faceci się nie znają ;D.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie miłe słowa, komplementy, ale także za rady i konstruktywną krytykę.
Thanks for all kind words, compliments but also for advice and constructive criticism.